torstai 1. joulukuuta 2016

2. luukku -FCI


FCI-roturyhmien lempparit, onko tämä nyt sitten haaste vai ei, niin monessa blogissa tämä ainakin pyörii. Nyt on minun aikani kertoa omat lempparit näistä ryhmistä.


FCI 1 Lammas- ja karjakoirat

Monty at the POOCH Park, Aug. 2005

 • Belgianpaimenkoira, omaan silmään kaunis rotu vaikkakaan ihan se mieleisin. Valpas, energinen sekä eloisa. Niinsanotusti agressiivitön rotu, mutta yksilöt ovat aina yksilöitä.
 • Bordercollie, se oikea ja ehdoton. Ehdottomasti yksi kauneimmista roduista omaan silmääni jonka kanssa saa harrastaa. Energia ei lopu ja älyä löytyy. Sitkeä työkoira.
 • Shetlanninlammaskoira, pikkucollie, mahtava ja monipuolinen harrastuskoira. Tämä on omalla 'hankinta' listalla jossain kohden elämää, bordercollien rinnalla.

FCI 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
Sali
 • Berninpaimenkoira, paljon vaativa, mutta mielenkiintoinen rotu. Jos minulla olisi iso piha ja paljon aikaa, ottaisin jos suinkin pystyisin. Ensimmäinen vuosi on tämän kanssa kuullemma se hankalin.
 • Kääpiöpinseri, melkein kuin kleini, mutta ajeltuna. En vakavasti voisi harkita tätä rotua, mutta olen Jyväskylässä tutustunut muutamaan yksilöön ja olen ehkä hieman tykästynyt. Mahtavia persoonia.
 • Newfoundlandinkoira eli nöffi on rauhallinen ja nallekarhumainen, lempeä jättiläinen. Joihin minulla on kuitenkin jonkinlainen kammo lapsuudesta, kun sukulaisemme nöffi meinasi minua joskus puraista. Ainoa eläin joka minusta ei tykännyt, ei koskaan. Kuitenkin voisin sellaisen ottaa jos asuisin isossa omakotitalossa.

FCI 3 Terrierit

 • Tässä ryhmässä ei ole mieleisiä rotuja minulle, sillä terrieri ei ole omaan mieleen sopiva koira. Näppärän kokoisia ja mukavia terriereitä olen kyllä tavannut ja valkoinen länsiylämaanterrieri olisi se rotu jonka hankkisin, jos terrieri olisi pakko valita. Tämä on myös Mamman pitkäaikainen unelma rotu.


FCI 4 Mäyräkoirat

 • Tähän sanon vain suoraan hymy huulillani, että ei. Moni sanoo, että mäyris on saksanpaimenkoira pienemmässä koossa, mutten usko sitä. Tämä ei ole minulle se oma rotu. Ne ovat suloisia ja kivan luonteisia, mutta en ikinä ottaisi minkäänlaista mäyräkoiraa. Olen tykästynyt niihin rodun edustajiin mihin olen päässyt tutustumaan, mutta rotu ei miellytä omaa silmääni ja täytä koiran tarkoitusta.

FCI 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
 • Akita, tämä ihana suloinen doge joka on mahtava perhekoira, mutta harrastukseen tarvitaan määrätietoisuutta sillä rodulla ei ole miellyttämishalua ollenkaan. Muita koiria kohtaa dominoiva ja täten hieman arvaamaton.
 • Saksanpystykorvat ja tietysti Kleinspitz on se näistä paras.
 • Suomenlapinkoira, tuttu ja rakas rotu minulle, elin lapsuuden lapinkoirien keskellä ja tämä on rakastettavin rotu mitä tiedän. Pieniä nallekarhuja, niin fiksuja, että osaavat tekeytyä tyhmiksi. Jos en ikinä saa bordercollieta, otan joko lapinkoiran tai shelttien.


FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Barney
 • Dalmatiankoira, tämä jokaisen lapsen unelmakoira heti 101 Dalmatialaista elokuvan jälkeen. Ulkomuodoltaan hyvin kauniita koiria jotka ovat hyviä agility tai toko koiria. Jos tällä olisi enemmän karvaa, ottaisin dalmatialaisen. Talvella tämän pukemiseen menisi monia kymmeniä euroja.

FCI 7 Kanakoirat
Hector
 • Weimarinseisoja olisi se ainoa koira jonka näistä ottaisin. Uskollisia, kauniita ja koiran kokoisia. Kuitenkin tämän koiran kanssa täytyisi olla jotain viettiä metsästykseen mitä minulla ei ole. Vahtikoirina mahtavia kumean haukunnan ansiosta ja kyllähän ne kuullemma ovat hyviä kotikoiriakin, mutta jos koira on johonkin jalostettu on sitä omasta mielestäni arvostettava.


FCI 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
 • Kultainennoutaja iski tästä tuttuna koirana silmään vaikka lagotto Romagnolo olisi myös tuttu ja ehkä itselleni se mieleisempi. Kikkara karvaiset rodut eivät innosta minua kamalasti, joten tämän ryhmän suosikki on kultainennoutaja. Lempeä ja se jokaisen suomalaisen rakastama koira jonka nimi on Bella. Hah, ei sentään.


FCI 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat
 • Tähän ryhmään sanon taaskin vain yhden ja se on Papillon. Perhoskoira nimityksellä kutsuin tätä rotua monta vuotta kunnes kuulin sen oikean nimen. Papillon on pieni, kissastakin menevä tupsukorva. Omiin harrastus tarkoituksiini kuitenkin ehkä liian pieni kokoinen.

FCI 10 Vinttikoirat
 • Lyhytikäisyydestään huolimatta ottaisin irlanninsusikoiran ehkä mieluiten tästä ryhmästä. Iso ja lempeä rotu mikä soveltuu lapsiperheisiin, jos vain on puitteita sekä pihaa juoksuttaa tätä jättiläistä. Harmillisinta on kasvainten ja sydämen vajaatoiminnan yleistymiset kys. rodulla lähivuosina.
 • Espanjanvinttikoira on rotu, mitä en ehkä olisi vuosi sitten laittanut tälle listalle, mutta nykyisen avopuolison kautta tuli tämäkin rotu tutuksi. Itselleni en ottaisi ehkä juuri nyt kys. rotua vaikka se täyttäisi aika hyvin puuttuvat palasen laumastamme. Iso kokoinen, energinen, melko helposti koulutettavissa oleva koira sekä liikunnallinen. Mutta karvathan siltä vaan puuttuisi ja rakenne on jokseenkin laiha. Muuten hyvin kaunis rotu ja ehkä joskus voisin tämmöisen omistaakkin.
COPYRIGHTS: Postauksessa käyetyt kuvat on lainattu flickr.com nimiseltä sivulta. Jokaisessa flickr kuvassa näkyy kuvaajan nimimerkki ja jokaisen kuvan lisenssi on by-nc / by-sa joiden mukaan niitä saa käyttää/kopidoida aina kun nimimerkki on näkyvissä. Kleinspitz(Elli) kuva sekä Irlanninsusikoirien(Vette & Vappu) kuvat olen ottanut itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti