torstai 8. maaliskuuta 2018

177. Miten löytää paras koiranruoka?

Tämä on kysymys minkä kanssa meistä jokainen kamppailee jatkuvasti. Jokainen koira on erilainen ja jokaisella on erilaisia tarpeita. Esimerkiksi harrastuskoiran on saatava tarvittavasti kuituja sekä energiaa riippuen kehon rasituksesta. Ruoan on tietysti oltava myös maittavaa!

Postaus tehty yhteistyönä Tassun Ruokavertailu kanssa!

Koiran ruoansulatus kanava on lyhyt ja vaatii energiapitoista ja hyvin sulavaa ravintoa. Koiran elimistö käyttää eläinperäistä proteiinia hyödykseen mitä se saa raa'asta lihasta. Liha on täynnä koiran tarvitsemaa rasvaa mistä se saa tarvittavan energiansa.
Liiallinen rasvamäärä aiheuttaa terveydellisiä haittoja kuten ylipainoa ja nuoren pennun kehitys vaiheessa se saattaa aiheuttaa myös rakennevikoja. Tärkeää on jaottaa koiran ruokinta pieniin osiin, esim. kahteen ruokailuun päivässä.
Yksi hyvä sivu joka auttaa valitsemaan laadukkaan koiranruuan on Tassun ruokavertailu, voit tutustua heidän artikkeliin täältä: Mikä on paras koiranruoka? "

Huono ruokinta voi aiheuttaa puutostiloja, joten sopivan ruoan löytäminen on tärkeää vaikkakin joskus hyvin vaikeaa. Jokainen yksittäinen ruoka ei aina riitä ja silloin ruokaan on lisättävä ravinnelisiä kuten esimerkiksi sinkki ja B-vitamiinia riippuen koiran tarpeista. Ravintolisien lisääminen ruokiin on haastavaa, kuinka paljon ja milloin? Etiketeissä on yleisesti hyvät annostelu määrät joita on hyvä noudattaa, mutta jokaiselle koiralle ne eivät kuitenkaan käy.

Koiralle vaaralliset ruoka-aineet;
 • Suklaa 
 • Ksylitoli 
 • Sipuli 
 • Viinirypäleet ja rusinat 
 • Pullataikina 
 • Raa'at juurekset ja maissintähkä
 • hedelmien siemenet
Koirien ruokintaan meillä on monta vaihtoehtoa; raakaruokinnan käyttö on yleistynyt viimevuosina runsaasti. Tämä niinsanottu ''barffaus'' liittyy koirien luonnonmukaisen ravinnon saamiseen, mutta siinä piilee omat hankaluutensa. Raakaruokinta tarvitsee erityisesti asiaan perehtymistä, mitä koira tarvitsee ja miten paljon missäkin elämän tilanteessa. Ongelmat liittyvät raaka-aineiden määrään, vitamiinien saantiin ja niiden oikeaan suhteeseen. Esimerkiksi koiran pitäisi saada enemmän kalsiumia kuin fosforia, ja kotona tätä voi olla vaikea varmistaa.

Toinen yleisempi ruokinta vaihtoehto on teollisesti valmistetut raksut ja tölkkiruoat. Teollinen ruoka on helpoin ja tietyllä kaavalla turvallinen tapa ruokkia koiraa, sillä niistä löytyvät kaikki koiran tarvitsemat vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Suurinosa koirista syö halvempia markettiruokia mitkä sisältävät aliarvoisia ainesosia koostumuksesta riippuen riisiä ja viljaa eli kasviraaka-aineita. Suurempi määrä kasviproteiinia aiheuttaa rasvakudoksen lisääntymistä eli ylipainoisuutta.

Lemmikkien ruoissa käytetään paljon erilaisia säilöntä- ja väriaineita joita ei rehulain mukaan tarvitse purkkien kyljessä ilmoittaa. Monissa ruoissa etiketeistä löytää myös tuhka tai hehkutusjäännös prosentin mikä ovat sama asia. Hehkutusjäännös muodostuu ruokaa kuumennettaessa ja ei ole erikseen ruokiin lisätty ainesosa. Hehkutusjäännöksessä on mm. kalsium, fosfori, magnesium, sinkki, rauta ja kupari. Laadukkaan ruoan hehkutusjäännös on alle 10%.

! Tassun ruokavertailu sivuilta löytyy hyvä kalorilaskuri mistä voit tarkistaa oikean ruokamäärän koirallesi.


Meidän koirien ruokinta
Minä olen todella vähän kirjoittanut ruoka-aiheisia postauksia ja syytä siihen en tiedä. Ruoka on eläinmaailmassa kuitenkin se mielenkiintoisin aihe, ainakin minulle. Ruoan valinnassa tehdään arvioita, mittauksia, laskuja, virheitä sekä onnistumisia kun alat ymmärtämään tätä melkein rakettitieteeksi sanottua aihetta.

Kun Ruusu tuli minulle muutama vuosi sitten, silloin vasta aloin tutkia erilaisia ruoka vaihtoehtoja. Tuo neiti on hyvin altis lihoamiselle ja ruokahalukin on hyvin suuri, tuli pohdittua muutamassa välissä raakaruokintaakin, mutta pakastimen tila oli ja on minulla vieläkin hyvin pieni. Ehkä joskus pääsen raakaruokkimaan eläimiäni, myös kissoja.

Vaihdoin Ruusun Pure Naturalin viljattomaan raksuun noin. vuden minulle tulonsa jälkeen, mutta hyvin pian tajusin, että seniori päivät alkavat ja neiti tarvitsee enemmän ravinteita kunnossa pysymiseen, joten vaihdoimme merkin sisällä viljattomasta seniori raksuihin. Ennen Ruusu söi Nutro nimistä raksua.
Ruusun tämänhetkinen ruokavalio perustuu edelleen teolliseen ruokintaan eli raksuihin. Merkkinä meillä on Pure Natural minkä olen huomannut toimivaksi, koira on tyytyväinen, kylläisempi, vatsa toimii ja mikä tärkeintä, paino pysyy kontrollissa. Lisänä raksuihin on MSM-balans jauhe ylläpitämään nivelten hyvinvointia. Kuureina lohiöljy. Raakaa lihaa sillointällöin sekä luita aina kun pakastimeen mahtuu.

Elli söi pentuna myös Nutro nappulaa mutta vaihdoimme sen Mamman kanssa Nutrima raksuun mikä oli mielestäni hyvä vaihtoehto. Tänä päivänä mietimme kuitenkin toisenlaiseen raksuun vaihtamista sillä Elli vain lihoaa ruoan määrästä riippumatta. Ilmeisesti raksut eivät toimi ruoansulatus kanavassa niin kuin pitäisi. Rasvakudos lisääntyy ja maha on turvoksissa jatkuvasti. Mahaan saattaa kertyä nestettä ja jäädä ilmaa. Ruoka määrä on kuitenkin huimat 0.5dl aamuin, illoin aivan kuin Ruusulla.
Puffe on syönyt ikänsä vaihtelevia raksuja, niin marketti kuin eläinkauppa raksuja. Tällähetkellä nirsolle pojalle uppoaa HauHaun raksut. Elli & Puffe saavat lisänä myös raakaa lihaa, MSM-jauhetta sekä öljyä.

Ruoka-aiheisia postauksia meidän blogista:
Pure Natural Grain Free
''Kun Ruusu vaihtoi viljattomaan raksuun.''

Varastojen täyttö päivä
''Tili tuli, tili meni. Ruokavarasto päivittyi lohiöljyllä, MSM-jauheella ja Elli sai uuden raksupussin.''


Mikä koiranruoka on toiminut parhaiten teidän kotona?


6 kommenttia:

 1. Nyt on pakko sanoa, että harvinaisen huono kirjoitus. Täynnä virheitä, et ole ilmeisesti perehtynyt lainkaan itse aiheeseen? Raakaruokinta ei ole yhtä kuin barffaus, nykyään harvat koirat barffaavat. Nappulaa, joka täyttäisi ilman lisiä optimaalisen tarpeen, ei ole olemassakaan muualla kyin mainoksissa. Miten raa'at juurekset ovat koiralle vaarallisia? Nyt kyllä kannattaisi kirjoittaa teksti uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko sanoa että olen ruokinnassa hieman vielä aloittelija, mutta perusteet on hallinnassa. Raakaruokinta on barffauksen kevyempi muoto ja ne yleisesti yhdistetään samaan asiaan kuten monet sivut mistä tein taustatutkimusta.
   BARF ja raakaruokinta
   Koiran terveellinen ruokinta
   Kuivaruokaa eli nappulaa ei ole sellaista mikä täyttää koiran KAIKKI tarpeet? Jokin kotikoira pärjää pelkällä raksulla koko elämänsä, aktiiviset koirat tarvitsevat lisäravinteita. Kotikoirille suositellaan nykypäivänä myös lisiä joka on tietty hyvä asia koska raksuissa on erilaisia vitamiineja ja jostain raksusta puuttuu jokin tärkeä ravinne kokonaan.
   Raa'at juurekset sellaisenaa, suurina palasina/määrinä voivat tukkia koiran suoliston. Raasteena, keitettynä ja höyrystettynä voi antaa.

   Kiitos palautteestasi!

   Poista
 2. Mun mielestä raakaruokinnasta pelotellaan hirveästi, ei se ole ollenkaan niin vaikeeta kun sanotaan. :) Lihaa niin paljon että koiran nälkä lähtee eikä se liho, kuitua että kakka on ok ja sit lisät joko purkista tai eläimestä (esim. maksa, luut). Laskemistahan se vaatii mutta kun sen on kerran tehnyt niin ei tarvii uusiks laskea paitsi tulee jokin muutos.

  Just itse asiassa sain aikaiseksi laskea taas kaikki vitamiinien yms. tarpeet Kiralle (viimeksi tarkistin vuosia sitten), nyt se saa lihaa ja siihen Häme nappulaa suhteella 70/30 + lisät. Voisin siitäkin tehdä postauksen tässä joku päivä. Niinkuin sanoit, ruokinta on hirveen mielenkiintoinen aihe! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se rakettitiedettä ole, mutta jollekkin asiaan perehtymättömälle saattaa aiheuttaa kysymysmerkki tilanteita ja juurikin se oikea määrä mitä annetaan. Meilläkin olisi raakaruokinta jos pakastimeen sopisi enemmän kuin viikon ruoat! Itselle raakaruokintaan lisättävät lisät tuottaisivat pyöreitä silmiä kun en niin tietoinen tästä kaikesta ole ja tätäkin tekstiä tehdessä tuli ''ahaa!'' elämyksiä. :D

   Tee ihmeessä postaus Kiran ruokinnasta ja miten mittaat kaikki yhteen, olisi mielenkiintoista tietää mitä hän saa!

   Poista
  2. Joo ymmärrän kyllä, minullakin meni kauan aikaa oppiessa tätä ruokintatapaa. Tein joskus jopa opinnäytetyön koiran raakaruokinnasta, mutta nyt se melkein hävettää, muuttaisin siitä niin monta asiaa... :D Mutta tekemällä oppii. :)
   Joo tuo pieni pakastin on kyllä rasittavaa, itsekkään en saa kuin max. viikoksi kerrallaan lihat... :D

   Poista
 3. Meidän lauma ruokailee nykyään 50/50 tyylillä. Nappulana kaikille menee Brit Caren small breed adult, joka onkin ollut ainoa nappula, joka sopii sattumalta jokaiselle näistä.
  Lihoja menee hieman vaihdellen, yleensä kuitenkin possua. Tarvittavat lisät ja nivelravinne kuuluu myös ruokavalioon.

  Aikaisemmin söivät pelkkää raakaa. Aterian koostaminen ei tosiaan ole kovin ihmeellistä rakettitiedettä, kun tietää paljonko ja mitä lisiä lihan joukkoon pistää. Katiskasta löytää paljon hyvää tietoa asiasta. (:

  VastaaPoista