keskiviikko 14. joulukuuta 2016

14. luukku -DIY


Tässä luukussa päästään askartelemaan! Tehdäämpä koiralle joulun punainen fleece mantteli? Askartelu on hyvin mukavaa ja rentouttavaa puhaa, ainakin omasta mielestäni.


TARVIKKEET:
  • Sakset
  • Koirasi koon mukaan kangasta, itse pärjäsimme puolen metrin 'hukkapalalla' fleeceä
  • Iso silmäinen neula
  • Puuvilla- tai villalankaa
  • Kuminauhaa, leveys ja pituus riippuu koirastasi(Me käytimme 2cm levyistä nauhaa n. 25cm)
  • Pikalukko solki / muunlainen kiinnitys

Oman mielen mukaan tietysti valitsette värinne sekä teette omanlaisenne.
Ensimmäisenä mittaamme koiramme kenelle uusi mantteli tulee, ellei teillä ole jo valmiiksi kivan mallista manttelia josta otatte mallia.
Mantteli muodostuu neljästä mitasta jotka ovat Selkä, kaula, rinnus ja helma. Kun sinulla on mitat otettu siirrät ne paperille, oikeassa koossa jos haluat tehdä manttelille oman sabluunan eli kaavan, tai siirrät ne suoraan kankaalle. Aloitteleville kankaan käsittelijöille suosittelen kaavan tekoa. Kaava auttaa hahmottamaan millainen manttelista tulee ennen kankaalle siirtämistä.
Koko manttelin pituus määrittyy selkä sekä kaula mitan avulla. Rinnus ja helma mitat auttavat sommittelemaan manttelin korkeuden. Täytyy muistaa kaavaa tehdessä, että koiran pää on mahduttava jostain ulos, eli kaua-aukon alue on tehtävä kaarevaksi.
Eri muotoisia voi myös tehdä ja kokeilla omaa tyyliään. Mantteleita on vaikka minkämallisia, tässä muutama vaihtoehto:
Kun kaava on tehty(tai jos teiltä löytyi jo mallikappale niinkuin meiltä) voi sen viedä kankaan päälle. HUOM. käännä kangas keskeltä kaksin kerroin, vie kaava/malli selkä kohti käännettyä sivua ja helma kohti avonaista kangasta. Näin teemme leikkaamisesta helpompaa ja sivuista tulee identtiset.


Kun kaava/malli on paikoillaan haluamallasi kohtaa, piirrä kankaaseen liidulla merkit tai laita se nuppineuloilla kiinni kankaaseen. Leikkaa. Tähän ei tarvitse leikata saumavaraoja jotka ovat normaalisti 0,5-1cm ylimääräistä kangasta kaavan ulkopuolella. HUOM. Älä leikkaa selkä saumaa auki ettei sinun tarvitse ommella sitä kiinni.
Leikkaamisen jälkeen kannattaa ottaa koira viereen ja kokeilla miten mantteli istuu. Laita se koirasi päälle ja katso onko kaula-aukko sopivan kokoinen kun otat rinnus sivuista kiinni. Rinnus sivut ommellaan kiinni, joten jos kaula aukko on liian pieni, leikkaa niskan puolelta hieman lisää tilaa. Jos kaula-aukko on liian suuri, leikkaa rinnuksista hieman pois(Jos takapuoli jää paljaaksi, sinne voidaan lisätä kangas kaistale tai niskaan.).
Jos mantteli on sopiva, voimme aloittaa ompelemisen. Tässä on kaksi tapaa; joko ompelet rinnus reunat kiinni toisiinsa ensin tai aloitat somistus tikkauksen suoraan manttelin reunaan.

Leikkaus
Somistus tikkaus 


Somistus tikkauksia on erilaisia, en tiedä niitä oikeilla nimillään, mutta tämän minun käyttämäni lisäksi on ainakin ristipisto, joissa lanka tulee reunaan Xn muotoisina tikkauksina. Tikkaukseen suosittelen käytettävän villa- tai puuvilla lankaa ja se ommellaan isosilmäisellä neulalla. Tämä on manttelin aikaa vievin teko osuus. Itselläni meni lähes puolituntia.
Jos et vielä ommellut manttelin rinnusta kiinni, nyt on sen aika. Itse ompelin rinnuksen loppuvaiheessa kiinni samaisella langalla jolla tein koriste tikkauksen. Somisteena oleva nappi ei siis kiinnitä manttelia, mutta niinkin voi tietysti tehdä, että rinnukseen tekee erillisen kiinnityksen, napilla, pikalukolla tai vaikka tarranauhalla.
Kun rinnuksen sivut on ommeltu tai siihen on tehty kiinnitys, on aika taas kokeilla manttelia koiramme ylle. Sopiiko? Vai onko vielä paranneltavaa?


Viimeinen vaihe, ainakin tässä omassa manttelissamme oli mahalenkki, koska mantteli ei pysynyt Ruusun päällä kävellessään vaan se kierähti aina jommalle kummalle puolelle kylkeä. Maharemmi on 2cm levyistä mustaa kuminauhaa jonka ompelin manttelin helman reunaan kiinni ja soljen toiselle puolelle, samaan kohtaan. Tämä soli ei ole paras vaihtoehto ja siksi suosittelen pikalukkoa tai vastaavaa. Pujotus sojlen kanssa menee aikaa ja pitkäkarvaisen koiran karvat menevät ikävästi soljen ja nauhan väliin. Meillä tämä solki toimii, sillä Ruusulle voi pujottaa manttelin avaamatta maha remmiä.

Mantteliinhan voi keksiä vielä vaikka mitä, valkeaa karva- tai teddy kangasta reunoille somisteeksi, siihen voi ommella vaikka kangas paikkoja. Mielikuvitus on rajana näissä hommissa, siksi minäkin näistä ehkä niin paljon tykkään.
Sitten vain mantteli koiran päälle ja menoksi!
Toivottavasti tämä oli tarpeeksi selkeä, en ole kovin hyvä kertomaan ohjeita.
Jos toteutat manttelin näillä ohjeilla, linkkaathan meille kuvan omastasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti