Kaikilla koirilla on omat haasteensa ja niinkuin Puffe, Ruusu oppii nopeasti alkuhämmennyksen jälkeen. Puffe osaa peruskäskyt(istu,maahan,sivu,seuraa,paikka,odota) mutta Ruusu ei osaa paljoa, istuminenkin on vain sellainen mitä tehdään kun halutaan ja suurimmaksi osaksi ns. vahingossa, joten aloitin peruskäskyistä eli juurikin istumisesta sillä seisomisen neiti osaa jo näyttely uransa takia. Ruusulle on opetettu peruskäskyjä aiemmin mutta ne on sitten jääneet ja ei koulutettu pidemmälle.
Koiran ensimmäinen reaktio oli hieman epäilyttävä ilme ja ympäri pyörähdys, mutta kun näytin kädellä ja toistin sanaa ''istu'' muutaman kerran, alkoi homma toimia. Käytän koiraa kouluttaessani klikkeriä, mutta se on tällähetkellä Ellin & Puffen luona joten etsin mahdollisimman kovaäänisen kuulakärkikynän ja napsuttelin sitä. Tutustuimme klikkeriin tietysti ensin ja opetin mitä klikkauksesta seuraa. <Lisää klikkeristä alempana
Pienenpolun Lady |
Kokeilimme myöskin 'kosketa' käskyjä sekä peruuttamista ynm. kivaa touhua sateiselle päivälle. Ruusu oli aivan innoissaan saamistaan kehuista ja nameista. Pyrin kehumaan neitiä paljon ja tietysti välissä se sai rapsutuksia. Tämä meidän pieni temppuhetki kesti kaikkiaan n.10min mikä on omasta mielestäni hyvä aika ettei koira kyllästy hommaan vaan on jatkuvasti menossa mukana.
Tämä minun käyttämäni 'Clicker training' eli klikkeri koulutus on koiralle helppo opettaa ja mielestäni koira oppii nopeammin kuin pelkillä herkuilla ja kehuilla, kyllä nekin toimivat ja olen Puffen kouluttanut niin ja hyvinhän sekin toimii. Nyt olen kuitenkin tutustunut klikkeriin ja se on mieleisin tapa kouluttaa koiraa.
Kun aloittaa klikkerin kanssa toimimaan on hyvä ensin vain näyttää, että mikä se on. Ota toiseen käteesi muutama namipala/herkku kun taas toiseen käteesi klikkeri ja naksauta klikkeriä ja anna herkku. Koiran ei tarvitse tehdä yhtään mitään, vain tottua että klikkauksesta saa herkun. Yllä olevasta videosta saatte nähdä että en liikuta kättäni jossa klikkeri(tälläkertaa kuulakärkikynä) on, sillä klikkeri ei missään nimessä ole kaukosäädin vaan tieto, että koira tekee oikein.
Ensin klikkaus ja sitten herkku! Ei molempia samaan aikaan sillä koira saattaa hämmentyä, laske vaikka päässäsi klikkauksen jälkeen kahteen ennen herkun antamista.
Jos koirasi on enemmän leluihin suuntautunut voit käyttää myös koiran lempilelua palkitsemiseen. Periaatteessa sama homma kuin herkun kanssa, ensin klikkaus ja sitten anna koirallesi lelu. Jos käytät lelua palkitsemiseen leiki sillä koirasi kanssa jotta se ymmärtää, että se on palkkio. Samalla voi myös äänellisesti kehua koiraa tietysti, mutta älä käytä sanaa minkä koira kuulee jokapäivä, itse käytän ''Jes'' & ''Taitava''. Valitse sanasi huolella.
Ennen seuraavaa askelta klikkerin kanssa sinun täytyy tietää, ymmärtääkö koira klikkerin tarkoituksen. Muutaman treeni kerran jälkeen odota, että koira ei katso sinua(tekee jotain muuta) ja sitten klikkaa. Jos koira katsoo sinua se ymmärtää mitä se tarkoittaa, mutta jos koira ei ymmärrä se ei katso sinua ja jatkaa omia hommiansa.
Jos koira ei ymmärrä, tee tutustuminen klikkeriin uudelleen ja sitten kokeile ymmärtääkö koira sen tälläkertaa. Jotkut koirat eivät ymmärrä klikkerin tarkoitusta heti vaan se kaipaa treeniä useampaankin otteeseen. Joten, älä hermostu, pidä tauko ja palaa asiaan uudestaan.
Ellikin ymärtää klikkerin |
PS. Klikkeri ei ole lelu ja sitä tulisi käyttää vain koulutuksen merkeissä. Klikkerin käyttöä voisi hyvin verrata kameran käyttöön, eli otat ns. kuvan haluamastasi käytöksestä juuri oikealla hetkellä kun koira tekee mitä haluat.
1 klikkaus = 1 palkinto/herkku/lelu
Älä koskaan klikkaa klikkerillä koirasi korvan vieressä.
Jos klikkaat vahingossa, olet silti koirallesi velkaa palkinnon.
Jos klikkaat vahingossa, olet silti koirallesi velkaa palkinnon.
Kenen vika on, jos koirasi oppii 'ei haluttuja' liikkeitä?
Sinun!
Harjoittele klikkauksen ajoitusta!
Kun koirasi on oppinut tempun/käskyn et tarvitse enää klikkeriä ja voit palkita koirasi kehumalla sitä. Tempuista voi tehdä täsmällisempiä klikkerin avulla myöhemmin, kun koira tietää mitä pyydät, aina et klikkeriä koiran oppiessa kuitenkaan enää tarvitse.
Tee koulutuksesta kivaa koirallesi ja pidä sessiot lyhyinä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti