lauantai 9. heinäkuuta 2016

62. Me selviämme tästä, rakas ystäväni.


04.07.2016
Päivä alkoi normaaliin tapaan kellonsoittoon, pieni musta karvapallero hyppää sängylle viereesi ja röhkien herättelee sinua kauneusuniltasi. Nouset ylös ja menet keittiöösi unenpöpperössä, laitat kahvinkeittimen päälle ja menet suihkuun. Tuo musta karvapalleroinen ihmettelee rutiinin muutosta.
Ei aamuruokaa?

Tuhisten koira kömpii sohvalle lipomaan tassujaan kunnes tulet suihkusta kuivaillen märkiä hiuksiasi. Saatte katsekontaktin ja musta pörriäinen heilauttaa häntäänsä ja tuhahtaa. Kerrot aamupalan jäävän tänään välistä ja lähdettekin ulos. Iloisesti pörröinen otus lähtee perääsi ulko-ovesta hissiin ja pihalle.

Pörröinen otus ihmettelee sisälle tultaessa kun ruokakippo lojuu vieläkin tiskipöydällä eikä tämän edessään. Hieman jo hermostuttaa ja tuhistaan. Emäntä vain häärää ja pakkaa laukkuansa. Pian tulee soitto ja otus saa taas punaiset valjaat päällensä, menette ulos mutta tälläkertaa autoon.
Mistä on kyse?

Lyhyt automatka ja saavutte pienen rakennuksen eteen missä haisee omituiselta. Musta karvaotus saa tehdä vielä tarpeensa kunnes menette rakennuksen sisätiloihin. Sinulle tämä paikka on jo tuttu toisen eläimen, kissasi kanssa. Koiruus nuuhkii ja ihmettelee vastaanotolla toista, isompaa mustaa karvakorvaa, mutta malttaa istua jalkojesi juureen, hieman jännittyneenä läähättäen. Ruskeat nappisilmät kohtaavat useasti omasi kysyvästi.

Pian ovi aukeaa ja eteenne ilmestyy vanhempi mies valkoisessa takissa. Pörröturkki ihmettelee hetken, mutta astelee urheasti huoneeseen kanssasi. Sinua jännittää. Ulkona riehuvat sadepisarat ovat kastelleet vaatteidesi ulkopinnan ja pyyhit hiuksiasi kostealta poskeltasi korvasi taakse. Lääkäri pyytää lauleskellen teidät mittaamaan pörröystävän painon. Kauhistellen katsot vilkkuvia numeroita vaa'assa kunnes ne pysähtyvät. 6,2kg. Pyörität silmiäsi ja ilmoitat lääkärillenne luvun jonka jälkeen hän ottaa lääkeruiskun mihin laittaa pienestä pullosta liuosta. Nostat sitten pörröisen ystäväsi pöydälle ja sinua pyydetään pitämään tästä hieman kiinni. Lääkäri ilmoitti harmistuttavasta löydöksestään liikapainon lisäksi. Löysät polvet, toinen huonompi kuin toinen muttei kommentoinut niitä sen enempää. Rapsuttelet ystävääsi jutellen mukavia.
Ai! Sattuu!

Ystäväsi inahtaa pelokkaasti ja itsekkin hieman säikähdät. Uusi yritys ja pidät nyt ystävästäsi hieman topakammin kiinni ja kerrot että kaikki järjestyy. Ei mitään hätää.
Ei mitään hätää...

Otus kuulee rphkaisevat sanasi ja tarkkailee tilannetta vielä hetken kunnes nuo suklaanruskeat nappisilmät vaipuvat kiinni ja pörröturkki kuukahtaa lattialle sinun silitystesi avittamana. Kyynel vierähtää poskellesi, annat suukon ystäväsi pehmeälle ja karvaiselle otsalle.
Pian nähdään taas. Hieno tyttö.

Lääkäri palaa hetkenpäästä ja nostaa karvakorvaisen ystäväsi operaatio pöydälle hyviin käsiin.

Palaat tunnin päästä noutamaan ystävääsi huolestuneena, mutta tietoisena että kaikki on mennyt hyvin. Sinut pyydetään operaatio huoneeseen ja lääkäri näyttää operaation lopputuloksen kertoen, että sterilisaatio sekä tyran poisto sujuivat hyvin. Kyseessä hieman pidempi viilto tyran poiston johdosta kuin normaalissa sterilisaatiossa, mutta kaikki on hyvin. Saat lääkkeet mukaasi, katsot kun lääkärin assistentti puhdistaa ystäväsi turkkia puhdistusaineesta ja asettelee hänet nätisti tuomaasi koriin jotta pääsette toipumaan koetuksesta. Ennen lähtöänne kyselet vielä löysistä polvista ja saat pienen esitteen nivelten hyvinvointiin liittyen.


Muutaman tunnin jälkeen musta ystäväsi alkaa virkistyä ja heti kun huomaat sen, menet sen viereen silittämään hellästi tuota pehmeää otsaa.
Hei rakas. Kaikki on hyvin, ollaan kotona. Nuku vaan vielä hetki.

Musta otus vilkaisee ympärillensä ja kun kuulee sanasi, tuhahtaa ja painaa silmänsä vielä kiinni. Pian kopasta, vierestäsi kuuluu tyytyväistä kuorsausta. Hätistät välillä kissan jos toisenkin häiritsemästä ystäväsi unta. Pian tuo jo heräilikin tähän hetkeen. Hieman hämillään tapahtuneesta ja vielä kovin unisena.

Pian alkoikin murhenäytelmä kun ystäväsi tupsahti istumaan ja selvenemään. Hetken istumisen jälkeen karvaturkki yritti nousta pois korista ja huomasikin jotain aivan kamalaa ja kivuliasta. Se yritti vaikeannäköisesti päästä nuolemaan vatsaansa kunnes menit väliin ja rauhoittelit ystävääsi. Ruskeat nappisilmät katsoivat sinua anellen apua. Kyyneleet tulvivat silmistäsi.
Koita jaksaa rakas ystävä. Kaikki on hyvin. Pärjäät hienosti.

Hetken ystäväsi istuu paikoillaan, pikemminkin tunnin mittaisen ajan kunnes kokeilee taas liikkua pois koristansa ja pääsee sen viereen lattialle. Hieman inahtaen se laskee takapuolensa viileälle lattialle tapittaen sinua. Huomaat korityynyn mikä oli märkä. Veit korin vessaan jotta voisit sen pestä myöhemmin. Tulit takaisin katsomaan ystävääsi ja tarjosit sille vettä. Kaikki oli hetken vielä hyvin. Karvakorva etsi itselleen paikkaa hyvin vaivallisen näköisesti, yritti tepsutella töppöjaloillaan kyyryssä kivusta sohvan taakse nurkkaan kunnes se tapahtui. Ystäväsi takajalat pettivät ja kuulit kivuliaan ulvahduksen jonka seurauksena tuskaista vikinää ja syöksyit heti väliin kun ystäväsi yritti kauluri päässään taas nuolla peräpäätänsä. Pörröturkki vikisi ja tärisi kun yritit rauhoittaa sitä, puhua ja rapsutella. Olit tietämätön tilanteesta, mitä tehdä ja miten toimia. Kun ystäväsi rauhoittui ja ei enää vikissyt, puhuit sille vielä mukavia ja tarjosit taas vettä mikä kelpasi. Tovin istuit silitellen ystävääsi sen vierellä. Koko yö meni vahtiessa. Välillä kaikki näytti hyvälle ja paremmalle aina siihen pisteeseen kun karvakorva yritti kävellä. Yö oli pitkä ja tuskainen, teille molemmille.

Aamun sarastaessa heräsit lattialta ystäväsi vierestä joka oli myös ehkä jopa hetken saanut unta. Annoit kipulääkkeen ja antibiootit lääkärin ohjeiden mukaan. Myöhemmin tarjosit ystävällesi myös ruokaa kun se vaikutti täysin lääkkeistä heränneeltä. Ajattelit myös että eilinen oli vain eilinen ja että tänään olisi kaikki paremmin. Ystäväsi vaikutti pirteämmälle, ruoka maistui ja silmät loistivat kirkkaina. Vaikka pörröturkki olikin pysynyt tismalleen samassa kohdassa koko yön olin positiivisin mielin liikkeellä. Laitoit kahvit tippumaan.
Sattuu! Auta! Mitä tämä on!?

Taas tuskanhuuto pysäytti sinut ja huomasit ystäväsi hädissään pyörimässä ympyrää etsien paikkaa minne pysähtyä vaikka takajalat eivät toimineetkaan vielä kunnolla. Menit väliin taas ja rauhoittelit ystävääsi vaikka itse olit stressin ja pelon valtaama. Tilanteen taas rauhoituttua hengähditte yhdessä. Muutaman tunnin sama jatkui. Ystävä yritti liikkua ja takajalat antoivat periksi. Sinulta loppui ymmärrys ja soitit eläinlääkärille itku kurkussa koiran huutaen taustalla. Teidät pyydettiin tarkistukseen.


Vastaanotolla odottelette hetken. Ystäväsi istuu korissaan, tötterö päässä hermostuneesti läähättäen ja hieman täristen. Kun pääsette lääkärin pyytämänä huoneeseen pyytää tämä näyttämään ongelman.
Anteeksi..

Kuiskasit ystävällesi laittaen taluttimen pantaan kiinni ja pyysit sitä kävelemään mistä aiheutui kotona useaan otteeseen ilmennyt kivunhuuto ja takajalkojen toimimattomuus. Lääkäri hieman ihmetteli ja nosti koiran pöydälle heti käpälöiden tämän polvia.
Voi harmin paikka..

Kuului lääkärimme suusta huolestunut ilme kasvoillaan. Kysyit heti että onko polvi pahentunut. Myöntävä vastaus. Kauhistuneena kyselit informaatiota ja ystävällinen läkäri selitti tilanteen, kertoi hieman hoito ohjeita ja antoi sinun kokeilla, että missä vika. Kauhistuneena tunsit miten polvilumpio heilui löysästi puolelta toiselle ja oli kuin jumittunut ulkosyrjälle aina välillä napsahtaen paikoilleen tassua liikuteltaessa kuin pyörällä polkiessa. Lääkäri sanoi että pahimmassa tapauksessa tulee eteen leikkaus, mutta ensin hoidamme sterilointi haavan kuntoon ja seuraamme polven tilannetta. Ystäväsi inahti välillä polvea käpälöidessä mutta muuten oli hyvin urhea. Kipulääkitystä ei nostettu. Lääkäri kertoi jumppaohjeita millä voi välillä katsoa missä kunnossa polvi on. Kaikki juoksemiset ja äkkinäiset pelit, leikit kiellettiin. Ymmärrettävästi paino on saatava nyt salamana putoamaan.

Pian pääsitte taas lähtemään kotiin mustan ystäväsi kanssa. Harmittelit käynnistä johtuvaa stressiä ystävällesi, mutta onneksi kävitte vielä selvittämässä asiaa. Nyt olitte taas viisaampia tilanteesta. Ulinaa ja kipupiikkejä ilmestyi vielä aika-ajoin illan mittaan, mutta toisen kipulääkkeen annon jälkeen pörröinen pikku ystäväsi saattoi nukahtaa sängyn alle ja sinä hengähtää hieman edes helpotuksesta.

Viimekerran kun kävit kurkkaamassa sänkysi alle, miten ystäväsi jaksaa tämä heilutti iloisena häntäänsä ja tuhahti, jotta kaikki on toistaiseksi hyvin. Hymyilit ilon kyynel silmäkulmassasi ja kurotit hieman vielä rapsuttaaksesi tätä korvan takaa.
Me selviämme tästä kyllä. Rakas ystäväni.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vielä ihan asiatekstin muodossa; Eli Ruusulla todettiin sterilisaation ja tyran poiston yhteydessä löysät polvet mikä sitten paheni vasemman puolsessa polvessa sterkkauksen jälkeen kun neiti lähti liikkeelle ja polvi yhtäkkiä petti alta. Kyseessä on siis patellaluksaatio eli lumpio on luiskahtanut pois paikoiltaan, jalkaa suoristaessa lumpio loksahtaa paikoilleen muttei pysy siinä kun koira lähtee liikkeelle tai jalkaa koukistetaan. Tämää tuottaa koiralle hankaluuksia liikkua ja sitä lähdemme nyt seuraamaan. Ulkona käyminen sekä leikkaushaavan että polven kanssa on hankalaa. Kannan Ruusun sen pedin kanssa hissiin ja ulos. tuossa vieressämme on mukava ruohopläntti missä neiti saa tehdä tarpeensa. Ihmiset katsovat ihmeissään koiraa joka yrittää liikkua vaivalloisesti ja huutaa samalla. Onhan se tietämättömäle ihmiselle outo kokemus, mutta näillä mennään jonkun aikaa. Jos polvi vaan kipeytyy entisestään on mietittävä mitä sen kanssa tehdään.
Tapauksen seurauksena elämäntyyli muuttuu. ruokavalioon tulee muutos. Pysymme samassa merkissä mutta vaihdamme tilanteeseen sopivan pussin joka sisältää nivelille tarkoitettuja lisäravinteita. Lisänä odottelemme tilaamaani msm jauhetta mikä myös lisätään neidin ruokavalioon asap.
Nyt parantelemme sterkkaus haavan kuntoon ja seuraamme samalla polvien tilannetta. Tilannekatsauksia siis tulossa.

2 kommenttia:

  1. Kai käyt terveystutkituttamassa Ellinkin virallisesti polvien osalta kun emällä on todettu noinki paha patellaluksaatio? Myös silmät kannattaa samalla kuvauttaa niin ei tule yllätyksiä kun taitaa silmävaivaankin olla suvussa rasitetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellin asiat hoitaa omistajasa eli Mamma ja neiti käy kuvauksissa kun aika koittaa. ja Ruusun polvet ovat olleet ennen viimeistä pennuttamista 0/0. Tuossa lääkeaineet varmaan venyttivät niveliä. Nyt on polvi pysynyt paikoillaan pari päivää. 14.päivä kun tikkejä mennään poistamaan tarkostetaan vielä polven tilanne ennenkuin alamme enempää siitä stressaamaan. Ruusu voi tällähetkellä hyvin. :)

      Poista